Afspraak maken?

(013) 528 34 46
fysio@fysiotherapievansambeek.nl
ma t/m vr: 8.30 t/m 17.00 uur

Geriatrie Fysiotherapie

‘Zorg voor ouderen, om zo de kwaliteit van leren te verbeteren.’

Bij welke klachten

Geriatrie richt zich op de zorg voor ouderen. Wie tot de ouderen behoord is niet concreet te definiëren; leeftijd zegt niet altijd iets. Wel is het zo dat oudere mensen minder beweeglijk worden en daardoor belemmeringen of klachten kunnen ervaren. Dit kan zich uiten in: stijfheidsklachten, pijnklachten, balansproblemen, moeite met lopen of angst/onzekerheid bij het bewegen. Hiervoor kunnen zij contact opnemen met een van onze fysiotherapeuten. Zij zijn ervaren in de zorg voor kwetsbare ouderen. Ook mensen met bijvoorbeeld een beroerte, dementie of een gebroken heupen en daardoor verschijnselen van ouderdom vertonen, kunnen bij deze therapeuten terecht.

Wat houdt de specialisatie in

Naast een huisarts, geriater en evt. medicatie kunnen paramedische disciplines zoals fysiotherapie, oefentherapie Cesar en Mensendieck, logopedie, en ergotherapie een belangrijke bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven bij ouderen.

Over het algemeen zullen patiënten vooral oefentherapie doen die gericht is op het herwinnen van en omgaan met verlies van mobiliteit en zelfstandigheid. Het doel van geriatrie fysiotherapie is het herstel bevorderen van de beperkingen die het ouder worden met zich meebrengt en/of de beperkingen zoveel mogelijk tegengaan( bijvoorbeeld transfers, verminderde loopfunctie) dat de spierkrachten het uithoudingsvermogen op peil blijven en dat de gewrichten zo mobiel mogelijk blijven. Ouderen kunnen dankzij geriatriefysiotherapie  zo lang mogelijk actief en zelfstandig blijven.

Daarnaast adviseert en begeleidt de therapeut ook gezinsleden en evt. mantelzorgers. Dit kan gaan over het ziektebeeld, de vooruitzichten, de behandeling, dagelijkse handelingen en hulpmiddelen.

De behandelingen zullen veelal plaats vinden in de oefenzaal. Ook kan er gebruik gemaakt worden van een zwembad. Indien nodig kan de fysiotherapeut ook aan huis behandelen.

Opbouw behandeling

Onze therapeut zal de eerste sessie tijdens een vraaggesprek, eventueel aangevuld met uw verwijzing en of beeldvormend onderzoek van uw arts of specialist uw fysieke ongemakken in kaart brengen en dit vastleggen in een EPD*. Bij de intake proberen we in beeld te brengen wat de grootste problemen zijn en waar u de meeste hinder van ondervindt . Vervolgens gaan we samen aan de slag om aan deze doelen te werken. Hoe de behandelingen er inhoudelijk uitzien is voor iedereen verschillend. De ene patiënt komt maar een aantal keer en gaat met adviezen en tips zelf aan de slag. De andere komt gedurende een langere periode wekelijks om samen met de therapeut te oefenen.

Wij zijn door de zorgverzekeraars verplicht om uw gegevens vast te leggen in een elektronisch patiënten dossier. Uw gegevens worden met zorg en volgens de AVG verwerkt en zonder uw toestemming niet aan derden verstrekt.

Vergoeding en verwijzing

Het is afhankelijk voor welke klacht u komt en hoe u verzekerd bent, maar in bijna alle gevallen is er vergoeding vanuit de zorgverzekeraar. Wij hebben met alle zorgverzekeraars een overeenkomst. De mate van vergoeding hangt af van uw vorm van uw aanvullende verzekering. Wij kunnen u informeren over uw vergoeding. Neem voor specifieke informatie contact op met uw zorgverzekeraar, zo komt u niet voor verrassingen te staan.

Voor een behandeling van de meeste klachten heeft u bij Van Sambeek fysiotherapie geen verwijzing nodig. Dit wordt DTF genoemd, wat staat voor Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie. Als u geopereerd bent, een chronische aandoening heeft die op de ‘chronische lijst fysiotherapie’ staat of als u een behandeling aan huis nodig heeft, dan stelt de zorgverzekeraar een verwijzing van uw arts of verwijzend specialist verplicht. U kunt met ons contact opnemen om meer informatie over de verwijzing te krijgen.

Samenwerking

We werken natuurlijk nauw samen met alle specialistische therapeuten binnen onze praktijk. Daarnaast maken we gebruik van alle sportfaciliteiten en zwembaden in de sportcentra(Health City, Fit Factory, BasicFit) waarin we gesitueerd zijn. In Oisterwijk werken we samen met sportpark Den Donk, waar FYSIO-ABC en hydrotherapie wordt gegeven. Daarnaast  zijn we aangesloten bij diverse netwerken, zoals ClaudicatioNET/ Chronisch ZorgNET,ParkinsonNET, met Parkinson verpleegkundigen in het ETZ en het regionale Parkinsonnetwerk, OncoNET, OrigGENE , beroepsverenigingen en werken we samen met artsen, tandartsen en specialisten (orthopeden, gynaecologen, kaakchirurgen) in de ziekenhuizen uit de omgeving.

Wie staat er voor u klaar bij van Sambeek Fysiotherapie

Samen zorgen we ervoor dat uw kwaliteit van leven zo optimaal mogelijk zal zijn.”

Van Sambeek Fysiotherapie; Gewoon de beste zorg

Mocht u nog vragen hebben of een afspraak willen maken, neem contact met ons op: 013 528 34 46.